9/19/2015

MENOVINKKI: TOTTELEMATTOMUUSKOULU

Yhteiskunnallisesti kantaaottava taide on kaikista taiteen muodoista ehdottomasti mulla eniten lähellä sydäntä. Siksi oon odottanut Jani Leinosen Tottelemattomuuskoulun avaamista Kiasmassa kuin pienenä joulua. Päästiin vihdoin tiistaina Hannan kanssa käymään siellä ja se jätti molemmat sanattomiksi. Sitä, että mä jään täysin sanattomaksi ei tapahdu kovin usein. Se itketti, nauratti, ihmetytti ja vihastutti. 

Tottelemattomuuskoulu on siis sekä oikea koulu, mutta myös nimi ja metafora näyttelylle, joka on katsaus Jani Leinosen uran tuotantoon. Koulussa pyörii oppitunnit joita pitää Li Andersson, Paleface, Tunna Milonoff & Riku Rantala, Marjaana Toiviainen ja katutaiteilija Sampsa. Ehdittiin katsoa Marjaana Toiviaisen ja Li Anderssonin pätkät, joiden jälkeen Kiasma menikin kiinni ja loput pitää käydä tsekkaamassa jonain muuna vapaapäivänä. Oppitunnit, itse näyttely ja sen taiteilija haastaa meidät kaikki kyseenalaistamaan niin taiteen, politiikan kuin koulumaailman rakenteita ja toimintatapoja. Osa niistä oppitunneista myös puhuu siitä, millaisten asioiden suhteen kannattaa olla tottelematon. Mun on ihan turha hehkuttaa sitä miten loistava itse näyttely on kaikesta sen ympärillä liikkuneesta hypestä huolimatta. Se on ehdottomasti paras näyttely mitä olen Suomessa koskaan nähnyt. 


Mut on kasvatettu niin, että mut on aina kehotettu kyseenalaistamaan kaikki ja kaikkea. En tiedä olenko ottanut mitään muuta neuvoa vanhemmiltani niin tosissani kuin sitä. Musta tuntuu, että mun vanhemmat myös vähän katuu sitä neuvoa mun kohdalla. (Terkkuja vaan Äitille ja Isille!) Jani Leinonen on sanonut, että tottelemattomuuskoulua tarvitaan, sillä suomalainen koulujärjestelmä ei edelleenkään palkitse omien mielipiteiden esittämisestä. Tässä voin olla omalta kohdaltani ja peruskouluhistorialtani täysin samaa mieltä. Ihmisiä pitäisi opettaa vaikuttamaan ja näin ehkäistä se, etteivät he passivoidu. Maailmaa voi muuttaa myös tekemällä asiat toisin kuin koulussa yleensä opetetaan. Ylikansallisten yhtiöiden toimintamekanismeihin, tuotantoprosessiin ja mainonnan keinoihin huomion kiinnittäminen on enemmän kuin suotavaa. On myös suotavaa, että käyttää omaa järkeään eikä aina ui virran mukana. 

Tottelemattomuuskoulu on Kiasmassa pystyssä tammikuun 2016 viimeiseen päivään asti. Siksi kehoitankin jokaista, jolla pieni mahdollisuus on käydä se tsekkaamassa käyttämään se mahdollisuus. En yleensä käske ketään tekemään mitään, mutta nyt voisin jopa käskeä.

7 kommenttia:

 1. Toi näyttely on kyl ihan mahtava, kävin katsomassa sen itseasiassa kans tiistaina! Täytyy kyllä käydä uudestaan, sen verran voimakkaasti se jäi mieleen pyörimään. Ehkä sitten tajuaa vielä jotain uutta!

  On muuten ihan mahtavaa, kun kirjoittelet näin useasti! Tulee aina hyvä fiilis, kun huomaa että oot julkaissut jotain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Meki kelattiin mennä sillee, että olis vielä enemmän aikaa kiertää ja pohtia ja katsoa ne kaikki filmit. Kiitti! Ihanaa et joku tykkää :-)

   Poista
 2. Arvostan!! Oot huikee mimmi ja viel huikeempi postaus tärkeestä asiasta!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa sellaiselta näyttelyltä, jonka takia voisi matkustaa Helsinkiin. Onneksi on pystyssä vielä pari kuukautta, että ehtii tulla sinne asti!

  VastaaPoista
 4. Onks tää maksullinen? Vitsi pakko käyä!

  VastaaPoista
 5. Tuo teksti tuossa seinällä! Näyttää muutenkin kiinnostavalta.

  http://matildanieminenmusic.blogspot.se/

  VastaaPoista

finnish & english only
contact: nelli.kentta@hotmail.fi