1/14/2015

ELÄMÄNI ELOKUVAT

En tiedä olenko koskaan puhunut blogissa sen kummemmin mun elokuvamausta. Harry Potterit ja LOTR:it on aina mun sydämessä ykkösiä vain niiden tunnearvon takia, mutta muita mun iki-lemppareita on esimerkiksi Lords of Dogtown, Requiem for a Dream, Hannibalit, The Shawshank Redemption, Moonrise Kingdom, One Flew Over the Cuckoos Nest ja Alpha Dog. Isi opetti mut katsomaan nuorempana paljon Jack Nicholsonin elokuvia ja pisti myös katsomaan klassikot läpi. Sama mies tosin tilasi meille mun ollessa ala-asteella Disney Channelin, joka vei mut ja mun rakkaan isosiskoni Hannah Montanan, High School Musicalin ja Camp Rockin maailmaan. Niitä on tullut tuijotettua sen verran monta kertaa, että High School Musicalin ykkösosan laulut menisi ulkoa vaikka takaperin. Eikä hävetä myöntää yhtään, että viimeksi olen katsonut juuri mainitsemani hifistely-ystävieni mielestä nolot elokuvat pari kuukautta sitten. (Just nyt on meneillään Netflixissä Hannah Montana sarja...) 

En tiedä mikä siinä on, mutta tykkään katsoa huonoja elokuvia ihan yhtä paljon kuin niitä laadukkaitakin. Esimerkiksi juuri pari päivää sitten kävin katsomassa elokuvissa Nightmare 2:sen, eli sen Salkkarileffan ja musta se oli ihan mahtava. Onhan se nyt elokuvallisesti ihan hiton surkea, mutta viihdytti ja nauratti huonoudellaan ainakin minua ja seuralaistani kovasti. Suurimmaksi osaksi katson nykyään masentavia dokumenttielokuvia ihmiskunnan kamaluudesta, joten välillä kaipaa jotain surkeaa, kevyttä ja helppoa katsottavaa. Pysyn varmaan just ton tapasien elokuvien takia järjissäni. 


Mitä mä sitten katson nykyään ja mitä suosittelisin teidänkin katsovan? Ainakin Blackfish:in joka oli yksi parhaimpia dokumentteja mitä olen koskaan katsonut. Se tiivistää aika hyvin SeaWorldin luonteen, miten kyseisen firman johto kauniisti sanottuna kusettaa porukkaa ja missä oloissa miekkavalaat (ja kaikki muutkin eläimet) elävät. Dokumentti siis kertoo miten brutaalisti valaat ovat noihin kultakalamaljoihin pyydystetty, miten poikaset revitään äideiltään vaikka luonnossa ne elävät koko ikänsä yhdessä ja sen miten kyseessä on tonneja painava eläin eikä turistien viihdyttämiseen tarkoitettu lelu. Alkaisin minäkin käyttäytymään sangen aggressiivisesti, jos joutuisin elämään 24/7 kylpyammeessa. Huh oikeesti, kannattaa kuluttaa elämästään vähän päälle tunti tähän. Se itkettää, suututtaa ja pistää katsomaan kaikki muutkin dokumentit mitä valaista on tarjolla. Sen jälkeen ei astu Särkäniemen delfinaarioon jalallakaan. Ainakin niin kävi minulle syksyllä kyseisen leffan katsoessani ensimmäistä kertaa. Vinkkinä: The Whale on kanssa hyvä. 

It's a Girl! kertoo siitä miten miljoonia vauvoja tapetaan tai hylätään Intiassa ja Kiinassa vain koska ne ovat sukupuoleltaan tyttöjä. Jesus Camp kertoo varmaan jo nimellään mitä se sisältää, ja on ensimmäinen dokumentti mikä on ahdistanut minua niin paljon että se on pitänyt katsoa kahdessa osassa. A Headbanger's Journey  on sellainen elokuva mikä jokaisen metallia kuuntelevan ihmisen on pakko katsoa. Muistan lainanneeni kyseisen pätkän mun ylä-asteeni viereisestä kirjastosta ja katsoneeni sen viikon sisään varmaan viisi kertaa. Ihan mahtava! 

Alotin silloin yläasteella katsomaan dokkareita ja lukioon tullessani se katsominen lähti täysin käsistä. Ahmin kaikki uskonlahkoihin liittyvät filmit mitä vain sain haalittua käsiini, jonka jälkeen tuli esimerkiksi 9/11 salaliittoteorioiden kausi, sarjamurhaajat, huumedokkarit, prostituutiodokkarit ja nyt ollaan niissä eläindokkareissa. Mikään ei ole parempaa kuin tietää jostain asiasta niin paljon, että voi käydä pitkiä keskusteluita (ja mielellään väittelyitä) kyseisestä asiasta. En muista milloin viimeksi oon ollut yhtä kikseissä kuin baarissa muutama viikko takaperin jutellessani jonkun täysin tuntemattoman kanssa valaiden oikeuksista. 

Listatkaa mulle järisyttäviä dokumentteja, itkettäviä elokuvia ja pätkiä jotka naurattavat huonoudellaan katsottavaksi !

19 kommenttia:

 1. Super size me dokkarin jälkeen ei tee mieli mennä pikaraflaan enää ikinä!! Ja food inc:n jälkeen sitä vaan haluaa ostaa pelkkää luomua. Kaikki dokkarit <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kattonut molemmat ja varsinkin Food Inc iski kovaa!

   Poista
 2. Suosittelen lämpimästi katsomaan Louis Therouxin dokkareita! Kyseinen tyyppi käsittelee tabuja ja vierailee aina ihmisten luona. Välillä tosi raskasta katottavaa ja lupaan, että ainakin tunteita herättävää! Esimerkiksi viimeiset natsit tai Amerikan vihatuin perhe -jaksot...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tsekkaa! Musta oon kyllä tsekannut ton viimeiset natsit, tai ainakin nimi kuullostaa sen verran tutulta. Pitää siis perehtyä kyseisen hepun duuneihin paremmin!

   Poista
 3. Samsara, Exit through the gift shop, The Cove (varmaankin olet jo nähnyt:D), the Union, Reindeer spotting, the Act of killing... siinä aika erinlaisia mitä tuli nyt vaan mieleen. sitten kaikki youtuben mielenterveydestä, huumeista ja massamurhaajista kertovat dokkarit on käyty pariinkin otteeseen läpi..:D sekä dr.philit "my wife wants to kill me and eat my dick and throw it up and eat it again" jne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsi oon ihan kokonaan unohtanut Dr. Philin, sehän oli joskus ku olin ala-asteella ihan saatanan kova juttu hahah :-D Pitää ettii se uudelleen käsiini! Kiitti leffavinkeistä!

   Poista
 4. blackfish oli kyllä loistava dokkari! katoin itekin sen pariviikkoo takaperin, enkä kyllä löydä siitä mitään huonoa, että oli kyllä kaikkien kehujensa arvoinen pätkä!

  VastaaPoista
 5. Earthlings kannattaa kattoa ellei oo jo nähny! Kaikista mun näkemistä dokkareista varmasti se järkyttävin. Ja kiitti leffavinkeistä :)

  VastaaPoista
 6. Tuo black fish! Itkin aivan laittoman paljon kun katsoin sen dokumentin, (herkkänä ihmisenä tietysti) parkua kyllä lisäsi se, että katsomista edeltävänä viikkona olin nähnyt valaita vapaana, meressä, iloisina missä niiden kuuluukin olla. Voisin itsekkin katsella tuon it's a girl! dokkarin, koska vaikutti aivan liian mielenkiintoselta. hyvät illanjatkot sinne! ja ps. Hannah Montana on paras ikin, kiitos netflix ja nostalgia :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis et oo kyllä ainoa kuka sen tahdissa on itkenyt! Mut joo siis Hannah Montana on niin paras, tekispä Miley jonkun Hannah Montana kiertueen vielä hahahha

   Poista
 7. Kiitti leffavinkeistä! Etin heti netflixistä käsiini ton Blackfishin ja nyt se pyörii taustalla... :-D

  VastaaPoista
 8. suosittelen food, inc iä!

  VastaaPoista
 9. Morgan Spurlockin "The Greatest Movie Ever Sold" oli myös ihan hauska, jos Supersize me iski edes vähän. Kattelin myös vähän aikaa sitten sellasen dokkarin kun GMO OMG, joka oli myöskin ihan kiinnostava! Forks Over Knives oli myös ihan jees.

  Ite oon siis keskittynyt näihin ruokaan liittyviin :D

  VastaaPoista
 10. Niin kun tuolla jo mainittiinkin, niin The Cove! Mykistävä.

  VastaaPoista
 11. Miss Representation, ellet oo jo nähnyt. Kertoo siitä, miten mediassa esitetty kuva naisista ja naisrooleista vaikuttaa naisten pääsyyn johtoasemiin. Todella hyvä ja tuo esille karuja, mutta tosia pointteja!

  VastaaPoista

finnish & english only
contact: nelli.kentta@hotmail.fi